Сонячні електростанції для бізнесу: вигідна інвестиція та реальна економія

Купити сонячну електростанцію для бізнесу, яка у промислових обсягах вироблятиме електроенергію для власного споживання — це вигідна інвестиція, яка дозволить значно знизити витрати на покупку електрики.

Електростанція сонячна для бізнесу, що працює на власне споживання — один з сегментів альтернативної енергетики, що найбільш активно розвиваються за підсумками початку 2024 року. І згідно з прогнозами аналітиків, вона зберігатиметься ще протягом довго часу. Підприємства шукають можливість знизити витрати на електрику, тому інвестиції в розвиток власної генерації — це один з найбільш ефективних інструментів.

Купити сонячну електростанцію для бізнесу: ціна та перспективи окупності

Найбільш потрібним типом сонячних електростанцій для промислового використання є мережеві СЕС, які можуть генерувати електрику тільки за наявності зовнішньої електромережі. Вони не можуть забезпечити повну енергонезалежність підприємства, але при цьому дозволяють значно знизити витрати на закупівлю електроенергії від зовнішніх постачальників.

Побудувати сонячну електростанцію потужністю 100 кВт за нинішнього курсу долара коштуватиме 1,8 млн гривень. Термін проведення монтажних робіт, залежно від складності проєкту (насамперед залежить від місця встановлення панелей — наземна або дахова сонячна електростанція) може становити від одного до двох місяців. Що в результаті отримує власник:

  • У літній час, у період найбільшої інтенсивності сонячного випромінювання, СЕС допоможе заощадити понад 75 тисяч гривень (у травні — понад 74000 грн, у червні та липні — близько 76 тисяч, у серпні — приблизно 70 тисяч).
  • Взимку, коли тривалість світлового дня значно менша, економія у грудні становитиме близько 16000 гривень, у січні — приблизно 21 тисяча, а вже у лютому — 31 тисяча гривень.
  • Сонячна електростанція 100 кВт дозволить своєму власнику щомісяця заощаджувати не менше 49 тисяч гривень на оплаті електроенергії, за рік ця сума становитиме понад 597 тисяч.
  • Термін окупності СЕС становить 2,9-3,1 року.
  • Прогнозований прибуток за весь термін експлуатації (сучасні сонячні панелі можуть ефективно генерувати електрику не менше 30 років) сягне не менше 20,6 млн гривень.

При цьому слід зазначити, що сонячна електростанція функціонує практично в автономному режимі, всі процеси відстежуються спеціальним програмним забезпеченням, яке моніторить усі процеси. У разі виникнення позаштатної ситуації — зниження обсягів генерації, вихід із ладу окремих елементів тощо — відбувається оповіщення оператора для ухвалення необхідного рішення. У процесі експлуатації сонячна електростанція потребує мінімального технічного обслуговування. Електростанція сонячна для бізнесу відкриває чудові можливості для інвестування у розвиток власної справи, дозволяючи на 30 років зафіксувати вартість електроенергії та не залежати від коливання тарифів на ринку.